Flotilou tisícky plavidiel v Londýne oslavovali jubileum Alžbety II.

03.06.2012 Celý región

Londýn 3. júna (TASR) - Veľkolepou plavbou tisícky plavidiel po Temži si dnes v Londýne za účasti britskej kráľovnej Alžbety II. státisíce ľudí pripomenuli jej 60. výročie nástupu na trón.

Flotila bola hlavným bodom druhého zo štyroch dní osláv Diamantového jubilea. Celý 11-kilometrový úsek plavby napriek nepriaznivému počasiu lemovali jasajúci obyvatelia oblečení v národných farbách a mávajúci britskými vlajkami.

Kráľovná (86), oblečená v striebornej a bielej, so širokým úsmevom mávala davom pred tým, ako sa spolu s manželom, 90-ročným princom Philipom oblečeným v admirálskej uniforme, nalodila do vyzdobenej kráľovskej lode "The Spirit of Chartwell". Na bárke boli aj nástupca trónu, princ Charles, jeho najstarší syn William s manželkou Kate, ktorá mala oblečené žiarivé červené šaty od Alexandra McQueena. Na palube boj aj Williamov brat Harry - obaja v uniformách.

V najväčšej flotile za ostatných 350 rokov, ktorá bola odkazom na minulosť Británie ako námornej veľmoci, boli zastúpené všakovaké plavidlá - od viac ako troch desiatok "Dunkirkských lodiek" - súkromných lodí nasadených pri evakuácii tisícok britských vojakov z nacistami obkľúčeného Dunquerku, ku ktorej došlo v roku 1940 po Nemeckej invázii do Francúzska a ktorá posilnila vojnovú morálku Britov - po Motor Torpedo Boat 102, na ktorej veliteľ spojeneckých síl, americký generál Dwight Eisenhower a britský premiér Winston Churchill vykonali inšpekciu plavidiel pred inváziou do nacistami okupovaného Francúzska zo 6. júna 1944.

Popri najväčších londýnskych atrakciách - vrátane Parlamentu, Londýnskeho oka, a katedrály sv. Pavla až po Tower Bridge - sa pod 14 mostmi pomalým tempom štyri uzle (7,4 kilometrov za hodinu) plavili aj kajaky, gondoly, skify, kanoe, veslice, jachty a dokonca aj replika vikingskej lode.

Posledná porovnateľná plavba sa uskutočnila pre kráľa Karola II. v roku 1662, keď podľa kronikára Samuela Pepysa lodí bolo toľko, že "nevidel vodu".

Na brehoch Temže tiež demonštrovali aj odporcovia britskej monarchie. Popri vrchole osláv sa na celom území monarchie konalo množstvo piknikov, pouličných party a rôznych iných slávnostných akcií.

Alžbeta sa stala panovníčkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska 6. februára 1952, v deň smrti svojho otca, kráľa Juraja VI., ktorý zomrel v spánku po 16 rokoch na tróne. Vtedy 25-ročnú princeznú Elizabeth oficiálne vyhlásili za britskú kráľovnú a hlavu Spoločenstva národov (Commonwealth). Slávnostná korunovácia novej panovníčky sa uskutočnila vo Westminsterskom opátstve v Londýne 2. júna 1953.

Zdroj: AP, Reuters
 
 
 

Vyberte región